Méérbelangen reageert op geweld rondom wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv
Ook aan Méérbelangen zijn de gebeurtenissen rondom de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv niet ongemerkt voorbijgegaan. Geschokt hebben wij de berichtgeving in de media hierover gevolgd.
Wij veroordelen het brute geweld tegen Israëliërs/Joden, dat het tussen supportersgroepen helaas soms niet ongebruikelijke geweld ver te buiten gaat. Hier lijkt sprake te zijn van een voorbereide jacht, die niet supporters-gerelateerd is maar puur gericht op afkomst van de betreffende voetbalfans. Gerichte aanvallen op personen om wie zij zijn, van welke afkomst dan ook, verafschuwen wij. In Amsterdam moet iedereen zich veilig kunnen voelen en niet opgejaagd en mishandeld worden vanwege iemands identiteit. De oorlog in Israël en Gaza mag niet leiden tot vervolging van Joden of Moslims in andere delen van de wereld. Tegelijkertijd vinden wij het gedrag van een aantal supporters van Maccabi Tel Aviv onacceptabel.
Het is intens verdrietig maar ook beschamend dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam (en Nederland) zich niet veilig voelt en dat de overheid niet heeft kunnen voorkomen dat deze verschrikkelijke gebeurtenissen hebben kunnen plaatsvinden. En dat terwijl onze stad nog wel de bijnaam Mokum heeft en er ooit een grote synagoge was op de hoek van de Linnaeusstraat en de Polderweg voor de toen talrijke Joodse inwoners van Amsterdam-Oost. Toch speelt die onveiligheid al langer dan sinds het begin van de oorlog in Israël en Gaza, iets waarvoor wij ook de ogen niet mogen sluiten. Het lijkt Méérbelangen dan ook goed om deze problematiek niet alleen te bespreken in het gemeentebestuur van Amsterdam, maar om hier ook als stadsdeelcommissies afzonderlijk mee aan de slag gaan. Het zou zelfs een speerpunt en terugkomend onderwerp op de agenda moeten zijn.
Dit gezegd hebbende, wil Méérbelangen niet alleen de Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken, maar eenieder die zich door de gebeurtenissen onveilig voelt. En wij willen oproepen tot saamhorigheid en begrip, tot een vooral vreedzame dialoog. Want onze stad heeft juist een traditie in het samenbrengen van mensen met verschillende opinies. Je hoeft het niet met een ander eens te zijn, maar een dialoog voer je met de mond of de pen, niet met de vuist. Want samen maken we Amsterdam. Laten we er iets moois van maken.