Stadsdeelcommissie niet geïnformeerd over opvang in Tuinwijck

Foto: © Gemeente Amsterdam

Méérbelangen moest van AT5 vernemen dat de gemeente Amsterdam het voormalige Mirror Centre, aan de Tergouwstraat 3 in Tuinwijck bij het Muiderpoortstation, heeft gekocht. De bedoeling is dat daar over twee jaar zo’n 35 mensen worden opgevangen die worstelen met verslavingsproblemen of ernstige psychische klachten. De fractie van Méérbelangen vindt het op z’n zachtst gezegd vreemd dat de Stadsdeelcommissie Oost hier niets van wist en dus volledig gepasseerd is. En dat terwijl Carolien de Heer, de voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB), aanwezig was bij een informatieavond voor buurtbewoners op 23 oktober jl. in de sporthal Wethouder Verheij. Een avond waarop de emoties hoog opliepen. Zie AT5.

Mevrouw De Heer is door de gemeente gevraagd naar haar mening voor het plan, en heeft een positief advies gegeven. “Ik geloof dat dit kan, ik geloof in deze kleinschalige vorm. En er blijven genoeg vierkante meters over. Daar willen we de buurt iets voor teruggeven. Er is ruimte in het pand voor buurtinitiatieven.” Aldus De Heer tegenover AT5.

Buiten dat Méérbelangen vindt dat het niet past dat de voorzitter van het DB een advies geeft zonder de stadsdeelcommissie in te lichten, is onze fractie van mening dat de bewoners van Tuinwijck al genoeg problemen meemaken. Overlast van diverse personen (vaak drugsdealers) die in de buurt van het Muiderpoortstation rondhangen en van de scholieren van het op de Polderweg gelegen Montessori Lyceum Oostpoort, nieuwe buren die vaak vanuit probleemsituaties een woning in Tuinwijck krijgen toegewezen en de zeer ernstige gebreken aan menige huurwoning waar al jaren niets aan wordt gedaan.

Méérbelangen gaat over deze kwestie de volgende schriftelijke vragen stellen:

  1. Waarom achtte mevrouw De Heer het onnodig de Stadsdeelcommissie van Oost in te lichten over de aankoop en het voorgenomen gebruik van het Mirror Centre?
  2. Beseft mevrouw De Heer dat deze voorziening in een buurt gepland wordt met al lang bestaande problemen en kwetsbare bewoners?
  3. Is mevrouw De Heer het ermee eens dat noch zij, noch de wethouder opvang, Rutger Groot Wassink, de veiligheid en leefbaarheid kunnen garanderen? En als zij vinden dat het wel kan hoe gaan zij dat doen?
  4. Welke alternatieve locaties zijn door de gemeente overwogen voor deze opvang?
  5. Nemen de gemeente Amsterdam en het DB van de Stadsdeelcommissie Oost de volledige verantwoordelijkheid voor deze opvang? M.a.w. als het mis gaat worden dan de klachten van bewoners wel serieus genomen en welke actie wordt daarop dan ondernomen?
  6. Op welke manier ontvangen de Stadsdeelcommissie Oost en de buurtbewoners regelmatig updates v.w.b. de voortgang van deze opvang? En wat is daar dan de planning voor?
  7. Volgen er, als de opvang er eenmaal is, evaluatiemomenten met daarin participatie van de Stadsdeelcommissie Oost en de buurtbewoners? Zo ja, op welke termijnen? Zo nee, waarom niet?

Ontdek meer van MÉÉRBELANGEN

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder